Forum www.gargangruelandia.fora.pl Strona Główna www.gargangruelandia.fora.pl
Strefa wolna od trolli
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KARCZMA U BOHDANA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gargangruelandia.fora.pl Strona Główna -> Wątki Lutni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:26, 03 Sie 2012    Temat postu: KARCZMA U BOHDANA


30 km od centrum Lwowa, na 40 km na trasie od przejścia granicznego w Korczowej do Lwowa. O JEGO wyczynach kulinarnych słyszeliśmy od ZNAJOMYCH już CHIBA 10 LAT temu, gdy dopiero rozkręcał interes, stał tylko grill i kilka stolików. Pobliska rzeka podtapiała wiosną, trudno było do NIEGO się dostać o suchej stopie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:30, 03 Sie 2012    Temat postu:

Dziś to rzeczywiście, "czariwne", cudowne miejsce na Kresach, gdzie można zatrzymać sie, zjeść i odpocząć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:35, 03 Sie 2012    Temat postu:


Nowa droga związana z EURO-2012, teren już zmeliorowany, piękne góralskie altanki, sporo stołów pod pod gołym niebem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:39, 03 Sie 2012    Temat postu:


Gospodarz ciągle inwestuje, z każdym rokiem jest TU piekniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:42, 03 Sie 2012    Temat postu:


Poraża piękno i atmosfera TEGO miejsca.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:47, 03 Sie 2012    Temat postu:


Szaszłycznica? Tu pieką się szaszłyki, gotuje się w kotle pewne "CUDO", pieką się ziemniaki i inne frykasy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:54, 03 Sie 2012    Temat postu:


Pracownik przy szaszłyczni, fachowiec z najwyższej półki, zresztą Tylko taki ma szansę u GOSPODARZA na pracę, przez pierwsze lata BOHDAN sam prowadził interes, tajniki TEJ kuchni ma w "małym palcu".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
babapl
Bywalec



Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 2400
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:54, 03 Sie 2012    Temat postu:

No, rzeczywiście śliczne miejsce. Ale te szaszłyki... zaraz mi język ucieknie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:03, 03 Sie 2012    Temat postu: Baba.pl

babapl napisał:
No, rzeczywiście śliczne miejsce. Ale te szaszłyki... zaraz mi język ucieknie!

Mała chwila Elu! Siedzimy przy stole, kilkoro z nas z notebookami przed nosem, Skype w akcji. Tu już 22:00, a kolacja z pewnością była obfitsza od obiadu, jesteśmy po prostu zmęczeni dniem dzisiejszym i upałem. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gargangruel
Administrator



Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 6691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ZE SREBRNEGO NOWIU

PostWysłany: Pią 20:08, 03 Sie 2012    Temat postu:

Chyba muszę coś zjeść.
Przekonałeś mnie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:17, 03 Sie 2012    Temat postu: Gargangruel

Gargangruel napisał:
Chyba muszę coś zjeść.
Przekonałeś mnie Wink

Witaj Andrzeju, cieszę się szczerze że i Ty jesteś, na WI-FI o mocy 1 Gb/s,
pracują 4 kompy, połączenie co chwila się zawiesza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:39, 03 Sie 2012    Temat postu:


To wstęp, perekuska. Słoninka galicyjska, PALCE LIZAĆ, na cztery tylko palce, peklowanie i zaprawa jest tajemnicą GOSPODARZA. Najlepsza jest winnicka, na 5-6 palców, podwędzana żytnią słomą, szynka parmeńska to przy niej łykowaty "obcas od buta". Kiszony zielony i czerwony pomidor. Najlepsze są ogórki, chrupiące o niezrównanym smaku. Próbowaliśmy wielokrotnie dojść tajemnicy receptury, podobno kryła się za korą dębu, którą Bohdan jakoby dodaje do zalewy. To chyba żart, dobry KUCHARZ nie zdradza swoich tajemnic.


Ostatnio zmieniony przez lutnia dnia Pią 20:39, 03 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:56, 03 Sie 2012    Temat postu:



Szurpa(шурпа), specjalność GOSPODARZA, sława tego dania wybiega daleko poza Ziemię Lwowską. Danie na lekko zgrillowanej cielęcinie, którą każdy otrzymuje słuszny kawałek w daniu na talerzu. Ten delikates jest przeciwieństwem dania, które tradycyjnie powinno być "bombą kaloryczną".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:02, 03 Sie 2012    Temat postu:


Ziemniaki w folii, zapiekane w żarze szaszłykarni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bywalec
Gość






PostWysłany: Pią 21:04, 03 Sie 2012    Temat postu:

Oj Lutnia, Ty nocny kusicielu.. Wink Pozdrów tych swoich "cudotwórców"!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:14, 03 Sie 2012    Temat postu:

bywalec napisał:
Oj Lutnia, Ty nocny kusicielu.. Wink Pozdrów tych swoich "cudotwórców"!


Nie zapomnę. Cieszę się że ten wątek jak się chyba słusznie domyślam, sprawia Tobie przyjemność.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:16, 03 Sie 2012    Temat postu:


Smak tych ziemniaków..................
A tej słoninki..........................
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:23, 03 Sie 2012    Temat postu:



Delikatność tego mięska, jego wręcz maślana konsystencja, a przecież to wieprzowina.
A zapach!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A smak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:36, 03 Sie 2012    Temat postu:


Po lewej WŁAŚCICIEL I GOSPODARZ tego RAJU na ziemi.
Człowiek o którym się mówi że "przyłóż do rany". Zawsze otoczy gościa opieką, służąc radą, gotów do spełnienia każdej "zachcianki" przybysza z drogi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
babapl
Bywalec



Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 2400
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:30, 03 Sie 2012    Temat postu:

Sało i kiszone zielone pomidory! Jedno i drugie nauczyłam się sama robić, tak się rozsmakowałam! I jeszcze potrafię soljankę ugotować, ale to już raczej rosyjska kuchnia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 6:39, 04 Sie 2012    Temat postu:


вот такая она - солянка сборная мясная!



Ингредиенты для рецепта Солянка из стерляди или осетрины


Lubimy i robimy soljankę, najchętniej z ryby, to bardzo popularne tutaj danie, serwuje ją Tu we Lwowie nieomal każda restauracja.


Ostatnio zmieniony przez lutnia dnia Pon 14:26, 18 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Morp Worlt Fan Club
Gość






PostWysłany: Sob 10:02, 04 Sie 2012    Temat postu:

Czy u Bohdana można zamówić szaszłyk z galaretką truskawkową i zapiekane kartofle z torcikiem truskawkowym w folii aluminiowej?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Klony i Cienie




Dołączył: 24 Lip 2012
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:53, 06 Sie 2012    Temat postu:

Propozycja deseru (jeśli jeszcze jest miejsce):
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 13:32, 07 Sie 2012    Temat postu:

Morp Worlt Fan Club napisał:
Czy u Bohdana można zamówić szaszłyk z galaretką truskawkową i zapiekane kartofle z torcikiem truskawkowym w folii aluminiowej?

Jeszcze we Lwowi.
Zdaje się że okres truskawkowy jest za nami?
Nic to! W tym roku jest tu niesamowity wysyp poziomek, na leśnej łączce koło "cudeńka" Bohdana, nazbieraliśmy ich około litra do butelki po wodzie mineralnej, z braku innego pojemnika.

[link widoczny dla zalogowanych]

Na półce w bufecie Bohdana widziałem buteleczkę MAD DOGA Red Hot, kilka kropel do zmiksowanych poziomek i dip do szaszłyka jak znalazł. Dla mnie to Tabasco jest zbyt "delikatne", koneserom radziłbym 2 krople Junkanoo Hot Pepper Sauce, mam taką buteleczkę w Bytomiu.

[link widoczny dla zalogowanych]

Degustację tego "cymesu" bez odpowiedniego treningu szczerze nie polecam. Trzymam się konwencji, same "krasnyje" specjały!
Następny wpis już w Kraju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 18:52, 27 Wrz 2012    Temat postu:


Lwów, Aleja Wolności (Prospekt Swobody): Centrum
[link widoczny dla zalogowanych](prospekt_swobody)

Nasi Hebrajczycy po obiadokolacji "U Bohdana" zażyczyli sobie na drugi dzień coś lżejszego, nie chodziło o koszerność, tutaj to nie obowiązywało. Nasz Gospodarz zaproponował jeden z barów sushi we Lwowie, których tam jest kilka. Ten za tą tablicą na Prospekcie Swobody podobno jest najlepszy.


[link widoczny dla zalogowanych]

A pod tym linkiem można wirtualnie obejść cały lokal
[link widoczny dla zalogowanych]
Z prawej strony można klikać na poszczególne części restauracji
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 19:25, 27 Wrz 2012    Temat postu:

Nie jest tam szczególnie drogo, problemem jest że dania są przyrządzane dopiro po zamówieniu, a to trwa od 40 minut do godziny.


W 8-miu zamówiliśmy 4 takie zestawy a sami poszliśmy jeszcze raz do kaplicy Boimów, która jest dosłownie o rzut beretem od tego miejsca.
Wszystko było smaczne i świeżutkie, nasi Hebrajczycy wprowadzali nas w tajniki przyrządzania temaki, nigiri, sashimi czy maki. Nie byłem amatorem sushi, raz jadłem w Niemczech, raz w Austrii, smak tych dań nie przypadł mi do gustu. Tu było zupełnie inaczej, Przyjaciele po prostu wskazali jakie i jak prawidłowo używać poszczególne sosy. Cóż, całe życie się człowiek uczy.



Po dwa w/w zestawy Сусі-сет "Сен-сей" z dostawą do domu zamawiali Hebrajczycy do końca pobytu, do obiadokolacji, ku rozpaczy gościnnych Gospodarzy i Jubilata.


Ostatnio zmieniony przez lutnia dnia Pon 14:28, 18 Lut 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:05, 10 Maj 2013    Temat postu:


Tradycyjny wielkanocne ciasto - PASKA
Był to rodzaj chleba wypiekanego z razowej mąki pszennej lub żytniej, spulchnianego naturalnym zakwasem, potem drożdżami. Z wierzchu smarowano go słoniną i dekorowano oddzielnie upieczonym krzyżem. W niektórych regionach krzyż był pieczony razem z bochnem chleba, stanowił jego integralną część.

Paskę przygotowywano w ciszy i nabożnym skupieniu. Podczas wyrabiania i pieczenia ciasta w kuchni nie mógł przebywać ani jeden mężczyzna.
Jeśli któryś nie zastosował się do tego zakazu, mogły mu osiwieć wąsy lub spotkały go gorsze dolegliwości. Na wszelki wypadek drzwi kuchenne zamykano na klucz lub podpierano je drągiem, i to koniecznie dębowym!
Zdobieniem wypieku zajmowały się młode mężatki. W niektórych regionach, np. na Kurpiach i na Polesiu, paskę dekorowano przeróżnymi ptaszkami i różami, podobnie jak korowaje weselne.
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:07, 10 Maj 2013    Temat postu:


Sernik naszych GOSPODARZY
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:11, 10 Maj 2013    Temat postu:


Ciasto tortowe "Dama na kabłuku"(na wysokich obcasach)
Istotnym składnikiem tego specjału jest mus z borówek. PYSZOTA!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:16, 10 Maj 2013    Temat postu:


Ciasto "Czornyj Princ"(Czarny Książę). Pyszotka, ale to kaloryczna bomba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:37, 10 Maj 2013    Temat postu:


Uhorska czuszka, słój świeżo przyniesiony ze spiżarni. Smakołyk dla "zawodowców" Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:44, 10 Maj 2013    Temat postu:


Grzyb który wyrósł na stokach Turbacza, nasz prezent dla GOSPODARZY.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:50, 10 Maj 2013    Temat postu:


Delicyje nad delicyjami, nie tylko piękne z wyglądu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:56, 10 Maj 2013    Temat postu:


Kaczuszka faszerowana "Szarą Renetą", ulubione danie mojej lepszej połówki. To taki gest GOSPODARZY!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:00, 14 Lip 2016    Temat postu:

Dobiega końca upalny lipcowy dzień, idzie na deszcz, przyjemny galicyjski zefirek. "Biesiedka", "keremok" altanka a po śląsku "lauba", sadowimy się za stołem. Gościnny GOSPODARZ zabawia nas rozmową na neutralne tematy, nie będziemy rozmawiać o śmierci żołnierza, ochotnika (dobrowolca), którego ciało koledzy z ATO przywieźli MATCE w ostatnią niedzielę. Mieszkaniec wioski, blisko miasteczka, pod którym banderowcy zamordowali mego OJCA................

Zaczynamy biesiadę, tradycyjnie od słoniny, wędzonej na słomie, od świni wyhodowanej gdzieś pod Winnicą, skąd biorą również "smakosze" z Moskwy i Petersburga................



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:06, 14 Lip 2016    Temat postu:



Tradycyjna szurpa, tym razem na jagnięcinie, z "wkładką" przepysznego mięsiwa!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:14, 14 Lip 2016    Temat postu:

Bakłażany z rusztu, faszerowane ziemniaki to swoista uwertura.....



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lutnia
Bywalec



Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 2723
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:21, 14 Lip 2016    Temat postu:

Clou biesiady, niezrównany SZASZŁYK Bohdana, biesiadujemy do późnych godzin nocnych:


Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gargangruelandia.fora.pl Strona Główna -> Wątki Lutni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin